Echt menselijk
Afgelopen week mochten we aan de slag met een leadership-team van een grote organisatie, 100 man/vrouw sterk. Ze hadden elkaar als groep 609 dagen niet ontmoet. De metafoor van dartelende koetjes – voor het eerst weer – in de wei kwam langs. Blij, opgelucht en vol nieuwe energie. Maar ook verdriet en kwetsbaarheid: men had elkaar gemist en ook datgene wat ons echt mens maakt: de spontaniteit en warmte van echt contact. Het was ontroerend, soms kwetsbaar en energie brengend in alle opzichten. Ik heb ervan genoten. We verlangen allemaal naar meer vrijheid, versoepeling, echt menselijk contact en vooral: ontspanning. Ons interessante leventje van voor corona oppakken. Laten we dat vooral doen. Niets mis mee.
Waardevolle inspiratie uit België
Verbinding, diepgang en inspiratie was ook de energie van de tweede module van het LUNAR Gilde-programma. Hierin brengen we een groep ervaren senior leiders (60+) samen met een groep jonge directeuren om van elkaar te leren.
In deze module over de veranderende wereld gingen we onder andere in gesprek met twee Belgische denkers/onderzoekers: Jonathan Holslag (geopolitiek en China-/Europakenner) en Ignaas Devisch (filosoof en medisch-ethicus). Het was heel bijzonder om van hen te horen dat ze het allebei betreuren dat we van deze COVID-19-crisis weinig tot geen vooruitgang hebben geboekt op de belangrijke maatschappelijke thema’s die er echt toe doen (groter wordende vermogensongelijkheid, de agressie van China, of we wel weten waar we als Europa voor staan en voor strijden en wat onze rol zou kunnen zijn op het wereldtoneel, onze waarden en waar die ons brengen, toenemende polarisatie en hufterigheid, toenemende invloed en willekeur van dictaturen, het vluchtelingenprobleem en neiging om overal maar hekken te bouwen, om er maar een paar te noemen). Integendeel heeft de pandemie ervoor gezorgd dat ‘we’ een handig excuus hadden om het hier vooral niet over te hebben. Er ontstond een beeld van een comateuze toestand, waaruit we ontwaken en van waaruit we weer snel terug naar het ‘oude’ willen. Wat dat dan ook moge zijn…
‘Enorm waardevolle food for thought’, aldus de deelnemers. Vooral omdat we er in onze drukke banen van alledag niet zo bij stilstaan. En wat als kennelijk de maatschappelijke leiders dat ook niet als prioriteit zien…?
Zomerreflectie
En dat brengt me bij de tijd die nu aanbreekt: een mooie tijd om even terug en vooruit te kijken. Ik denk dat we allen wel een heftige periode hebben meegemaakt. Ik kan me zo voorstellen dat sommige mensen echt hun hoofd willen leegmaken en gewoon snel op vakantie willen. Ik heb dan ook wel erg veel zin om mijn inspiratie te delen, om je iets mee te geven wat kan bijdragen aan je eigen zomerreflectie of inspiratie, waarbij ik het erg tof zou vinden om feedback van je te krijgen. Een appje, mailtje of belletje.
Podcast-serie over vermenselijking
Gelukkig was 2021 niet alleen maar achter schermen doorbrengen. Voor mij waren de gesprekken die ik heb gevoerd met boeiende denkers en leiders over vermenselijking een belangrijke inspiratie. Een thema dat bij veel van de LUNAR-klantprogramma’s steeds vaker een hoofdrol speelt. Met vragen als: hoe zetten we de mensen weer op nummer 1, terwijl we ook behoefte hebben aan controle en systemen? Hoe vinden we die balans?
Inspirerende gesprekken waren het, onder anderen met Wim De Bundel (auteur van Geven is leven) en zijn ervaringen als commercieel verantwoordelijke van Delta Lloyd en NN met (de mentale kracht en moed) topsporters als Bibian Mentel. Maar ook het gesprek met Greet Prins, ex-voorzitter van de Raad van Bestuur van Philadelphia Zorg over daadkrachtige vermenselijking in de zorg en wat je hiermee allemaal kan realiseren. En het gesprek met Gabriël Anthonio, hoogleraar leiderschap, organisaties en duurzaamheid aan de RUG, over menselijke waarden als uitgangspunt voor organisatieverandering.
Als laatste noem ik graag het gesprek met Marc-Peter Pijper (Viisi) over de people first-filosofie en de holacracy-methodiek, een grensverleggende manier van gedecentraliseerd leiderschap en zelforganisatie.
Tip voor als je deze zomer even inspiratie wil bijtanken. Een boek lezen blijft natuurlijk leuk, maar het is ook wel ontspannen om even de rust te pakken en een mooi gesprek te beluisteren. En zoals ik eerder zei: ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt. Dat voedt mij ook weer.
Free Mind Dinners
Met veel plezier kijk ik ook terug op ons eerste Free Mind Dinner van 2021 in het Mandelahuisje. Onze tafelgaste was dit keer Janine Holscher, CEO van Blokker en lid van de RvB van de Miragegroep. Ze ging op een erg open en verbindende manier in gesprek met elf tafelgasten/directeuren uit onze Leadership Circle. Onwijs gaaf en inhoudelijk inspirerend, en ook tof om professionals te ontmoeten onder het genot van lekker eten op een magische plek. Na de zomer zetten we deze LUNAR-traditie verder voort.
Inspiratie en ontwikkelhonger
Na een periode van adrenaline-based crisismanagement en digitale contacten, zijn veel mensen weer toe aan echte ontmoetingen, verdieping en nieuwe inspiratie. Voor ons betekent dat onder andere dat we weer volop aan de slag zijn gegaan met interne team- en leiderschapsontwikkeling. Elian Swinkels, onze programmadirecteur en haar team hebben de afgelopen weken overuren gedraaid en zijn voorlopig nog even druk met het inplannen en vormgeven van nieuwe (en uitgestelde) opdrachten.
Daarnaast pakken we na de zomer lekker door met onze community-activiteiten en met de open programma’s. Klik hier voor het LUNAR-najaarsprogramma.
Kantelpunt in de tijdgeest
En last but not least ben ik met college Niels Hansen aan het werken aan een publicatie over het kantelpunt. Begin dit jaar hebben we het PIM Trendrapport uitgebracht. Hierin behandelen we de zes belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen tot 2030, vanuit ons Futurise®-trendmodel. Is overigens mooi lees- of luistervoer als je het wat rustiger hebt deze zomer.
Onze volgende publicatie gaat over de impact van het kantelpunt op organisaties en leiderschap. De deelnemers aan het LUNAR Gilde-programma hebben 24 juni al een preview gekregen. In de open module: ‘De impact van de veranderende wereld en de toekomst‘, die start op 22 september, gaan we met deze inzichten vol aan de slag. Laat het ons even weten als je meer wil weten over het kantelpunt.
Boekentips
Ook als boekenliefhebber kan ik het niet laten om mijn inspiratie met je te delen. Fijn ook om wat terug te horen over welke boeken jou geïnspireerd hebben, wat ik ook altijd vraag aan mijn podcastgasten. Mijn tips:
- ‘Nederland Voedselparadijs’ van Barbara Baarsma: over korte voedselketens en nieuwe ontwikkelingen in de agrarische sector
- ‘Synchronicity’ van Joseph Javorsky: een wat ouder boek, maar erg waardevol om zijn inzichten over leiderschap dat niet gericht is op macht, roem en status maar op verbinding en dienen/beter maken van het geheel
- ‘Theory U’ van Otto Scharmer: gaat echt over next level leiderschap en change (ons vermogen om aandacht te schenken, vormt de wereld) en heel praktisch toepasbaar
- ‘Steeds Leuker’ en ‘Leven met de wind mee’ van Jelle Hermus: voor iedereen die na deze periode toe is aan het bannen van ‘drama’ in zijn/haar leven; een warm en vrolijk pleidooi voor mindful leven
Fijne zomer!
Jempi Moens & het LUNAR Team