Samen voor topsport gaan

Samen voor topsport gaan

Als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt komen, ga samen. 

Wanneer je dit eeuwenoude Afrikaanse gezegde leest dan knik je waarschijnlijk instemmend, niet? Maar als je een topsporter bent dan is dit niets minder dan een groot dilemma. Als topsporter is je hele focus op snel. Je wilt de eerste zijn, de snelste, de beste, records breken. Op mijn tiende mocht ik voor de 100 meter schoolslag naar de Nationale Kampioenschappen en ik kan nog steeds voelen hoe alles draaide om snel. Op de training werd verwacht dat je wekelijks je persoonlijk record zou breken. Met een groen logboek hield ik het bij. Nog weer een tiende van een seconde er af, wat ben je goed bezig, zei de trainer dan. Maar als je geen records brak tijdens de wedstrijd dan transformeerde hij in een bullebak. En wie het meest achter bleef kreeg op maandag alle wind van voren. Dus stiekem zat je zelfs te hopen dat de zwemmers van je eigen club slechter zouden presteren dan jij, want dan kregen zijn de hoon en niet jij. Toen ik me een keer voluit realiseerde dat ik dat zat te hopen koos ik voor teamsport: waterpolo. Veel gezelliger, want samen. En heel even mocht ik zelfs meedraaien in het nationale team.

Ilco van der Linde – Future Architect

TeamNL

Met TeamNL heeft de NOC*NSF de samenwerking tussen topsporters en sportbonden in de afgelopen jaren voorop gezet. Ongetwijfeld heeft dat er toe bijgedragen dat er dit jaar meer Nederlandse sporters naar de Olympische spelen mogen dan ooit in de geschiedenis. En samen kunnen alle sportorganisaties ook veel beter de grote uitdagingen aan: inclusiviteit, duurzaamheid, professionaliseren. En ja, natuurlijk ga je samen uiteindelijk ook sneller. Zoals winnende wielrenners en hardlopers kopgroepen en ‘hazen’ nodig hebben om de snelheid op te schroeven. Zoals iedere voetballer zijn fysio nodig heeft, de materiaalman en zelfs dame van de kantine, voor de gezonde hap. Zoals Max Verstappen eerste kan worden omdat zijn team bij de pitch-stop een tiende van een seconde wint bij het verwisselen van de banden. Samen kom je verder én sneller.

Lunar Free Minds Dinner

Aanstaande maandag op 10 februari spreekt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, bij Herberg het Mandelahuisje, waar ‘samen’ het verbindende woord is. Bij deze tweede editie van het LUNAR Free Minds Dinner komen er zo’n vijftien business leaders vanuit alle windstreken, samen luisteren naar de visie en werkzaamheden van Gerard, ze komen genieten van een topmuzikant, fantastisch eten en drinken, en deelnemen aan een persoonlijk gesprek, dat iedereen ook voor zijn of haar bedrijf weer heel veel nieuwe inspiratie geeft. We hebben nog twee plekjes over, dus reageer snel.

 

Voor inschrijven en meer info kijk hier.

Gerelateerd

5 min Claire

CASE | The power of true joy: hoe Cloetta de purpose naar leiderschap en gedrag heeft vertaald

Waar visie en menskracht samenkomen, ontstaat energie en impact. Cloetta heeft dit de afgelopen jaren op consequente en

Lees meer

5 min Ginny

Besluitvorming in de praktijk: Snelheid versus Betrokkenheid

Een veelgehoorde wens binnen organisaties met wie wij vanuit LUNAR Institute mogen werken, is het brengen van meer

Lees meer