LUNAR Free Minds Podcasts

LUNAR Free Minds Podcasts

Jempi Moens in gesprek met vrijdenkers over vermenselijking van organisaties.

Vanuit onze Skylounge Studio in Hilversum spreekt Jempi Moens, founder van het LUNAR Institute, met business leaders en experts in een avontuurlijke zoektocht naar de bouwstenen van vermenselijking van organisaties.

 

 

Abonneer je gratis op onze podcasts via je favoriete kanaal:

Marit van Egmond (Albert Heijn, Etos en Gall & Gall) en Jempi Moens in gesprek over veranderkracht, bevlogenheid en leiderschap.

Jempi Moens in gesprek met Marit van Egmond

Marit van Egmond is CEO van Albert Heijn en ook verantwoordelijk voor Etos en Gall & Gall. Marit werkt met ons samen op de ontwikkeling van haar team rondom integrale bewustwording, teamontwikkeling en mensgericht leiderschap. Jempi en Marit gaan in gesprek over veranderkracht, haar bevlogenheid en leiderschap. Je vindt hier de contactgegevens van Marit.

Jan Willem Hilbron (Albron) en Jempi Moens over mensgericht en succesvolle manier veranderen in de wereld van food & hospitality

Jempi Moens in gesprek met Jan Willem Hilbron

Jan Willem Hilbron is sinds 2021 algemeen directeur van Albron. Jan Willem en Jempi Moens gaan in gesprek over mensgericht en succesvol veranderen in de wereld van food & hospitality met Jan Willem en zijn team hebben we een nieuwe toekomstvisie ontwikkeld inclusief concrete innovatieve concepten. Je vindt hier de contactgegevens van Jan Willem.

Arlette Gilbert (Event Hotels/Bilderberg) en Jempi Moens in gesprek over verandering in de wereld van hotellerie/hospitality.

Jempi Moens in gesprek met Arlette Gilbert

Arlette Gilbert is CCO van Event Hotels en de Bilderberg. Met Arlette hebben we een nieuwe toekomstvisie ontwikkeld voor Bilderberg Hotels, gevolgd door een leiderschapsprogramma voor de directie en het leiderschapsteam. Jempi gaat met Arlette in gesprek over verandering in de wereld van hotellerie/hospitality. Je vindt hier de contactgegevens van Arlette.

Peter Niesink (Bovag) en Jempi Moens hoe regisseren leiders verandering en brengen ze dit tot stand?

Jempi Moens in gesprek met Peter Niesink

Peter Niesink is (sinds 2014) algemeen directeur en bestuurder van de BOVAG.  Met Peter en zijn team hebben we een nieuwe koers voor BOVAG ontwikkeld, inclusief de training van Bovag-medewerkers om de koers te omarmen en in de praktijk te brengen. Jempi en Peter gaan in gesprek over de wereld en het speelveld van BOVAG. Je vindt hier de contactgegevens van Peter.

Piet Decuypere (Danerolles en Magioni) en Jempi Moens in gesprek over leiderschap en mensgericht veranderen.

Jempi Moens in gesprek met Piet Decuypere

Piet Decuypere is sinds 2012 ceo en mede-eigenaar van Danerolles en sinds 2022 van Magioni. Al jaren werken we samen op de ontwikkeling van Danerolles en sinds kort ook voor het nog veelbelovende en jonge Magioni. Je vindt hier de contactgegevens van Piet. Jempi en Piet gaan in gesprek over zijn ervaringen met betrekking tot leiderschap en mensgericht veranderen. Hoe zet je mensen in hun kracht en zet je het vuur aan bij mensen in je organisatie.

#0024 Ayca Szapora (neurowetenschapper, cognitief psycholoog en bedrijfskundige) in gesprek over de werking van ons brein.

Jempi Moens in gesprek met Ayca Szapora

Ayca Szapora is neurowetenschapper, cognitief psycholoog, zelf-realisatiecoach en bedrijfskundige. Ayca en Jempi gaan in gesprek over de werking van ons brein. Hoe kunnen we ons brein effectiever gebruiken? Hoe verminderen we stress? Hoe gaan we om met veranderprocessen? Deze onderwerpen en veel meer komen aan bod tijdens dit gesprek. Bekijk hier meer van Ayca

#0023 Roel Verheul (gepromoveerd psycholoog, auteur, wetenschapper en voormalig zorgbestuurder) in gesprek over gedragsverandering.

Jempi Moens in gesprek met Roel Verheul

Roel Verheul (gepromoveerd psycholoog, auteur, wetenschapper en voormalig zorgbestuurder) en Jempi Moens gaan in gesprek over gedragsverandering in organisaties. Bekijk hier meer van Roel.

#0022 Erik Schoppen in gesprek over de werking van ons brein en gedrag en vertrouwen

Jempi Moens in gesprek met Erik Schoppen

Erik Schoppen (docent brand management, design innovation, neuroscience, psychologie en duurzame gedragsveranderingen) en Jempi Moens gaan in gesprek over de werking van het brein en ons gedrag. Ze zoomen in op het thema vertrouwen.

#0021 Maria van der Heijden in gesprek over de "Tirannie van het nu" en "Bloeien als organisatie"

Jempi Moens in gesprek met Maria van der Heijden

Maria is Directeur-bestuurder van MVO Nederland en tevens co-founder van Women on Wings”. Jempi gaat in gesprek over de thema’s: de “Tirannie van het NU” en “Bloeien als organisatie” en dat in de context van leiderschap. Wordt Sociale en ecologische duurzaamheid overschaduwd door allerlei andere urgenties en crises of blijven we op koers als het gaat om de transitie naar een duurzame economie?

#020 Harry Brouwer over de spagaat tussen lange- en kortetermijndenken

Jempi Moens in gesprek met Harry Brouwer

De spagaat tussen lange- en kortetermijndenken en de neiging om alles te prioriteren. Veel organisaties en hun leiders hebben er dagelijks last van, en ook breed-maatschappelijk is het een belangrijk thema. Hoe ruilen we kortzichtigheid in voor langetermijndenken? Welke doelen streven we na en hoe wil je als leider herinnerd worden? Welke verantwoordelijkheid dien je te nemen als leider? In deze podcast gaan Jempi Moens en Harry Brouwer hier het gesprek over aan. Ze praten daarbij over onderwerpen als preventie, gezondheid, en duurzaamheid, en gaan in gesprek over de thema’s ‘De tirannie van het NU’ en ‘Van groeien naar bloeien’, en dat in de context van leiderschap.

#019 Ignaas Devisch over de tirannie van het nu

Jempi Moens in gesprek met Ignaas Devisch

Veel organisaties en hun leiders hebben er dagelijks last van, maar ook breed-maatschappelijk is het een belangrijk thema. In organisaties zien we de spagaat tussen lange en korte termijn denken, de neiging om alles te prioriteren. We weten dat dingen anders moeten of kunnen, maar de waan van de dag regeert.

Breed maatschappelijk benoemen we steeds meer dingen als een crisis in de hoop dat we iets snel kunnen oplossen, maar het echte lange termijn denken komen we niet zo vaak aan toe. Soms lijkt het alsof we vooral praten over thema’s als preventie, gezondheid duurzaamheid, klimaat, energie, diversiteit, maar er niet zoveel aan doen. En ook in de politiek gaat het vaak over de korte termijn…

Wat is er aan de hand? Zijn we te druk, zijn we een beetje lui of onverschillig geworden? Of speelt egocentrisme en eigenbelang een rol? Jempi gaat met Ignaas in gesprek over de tirannie van het nu. Ignaas is professor filosofie & ethiek, auteur en keynote spreker en een van onze vaste sprekers tijdens de programma’s.

#018 Marc-Peter Pijper: mensen centraal stellen

Jempi Moens in gesprek met Marc-Peter Pijper

Niet de klant maar de medewerker op de eerste plaats. Do what you love, love what you do. Dat is een belangrijk uitgangspunt van Viisi. Bij Viisi willen ze niet alleen de financiële wereld beter, duurzamer en meer lange termijngericht maken, maar ook een omgeving creëren waarbinnen iedereen zijn of haar persoonlijk why kan verwezenlijken. Viisi is voor het derde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot winnaar Best Workplace in Nederland en eindigde op nummer 4 in Europa.

Marc-Peter studeerde Digitale Communicatie in Groningen en Leeds, en vulde dit later aan met een Masteropleiding in Business in Oxford en Bangkok. Hij bekleedde verschillende marketingfuncties en werkte hiervoor in meer dan 20 landen.

Marc-Peter werkt als Holacracy Coach en ondersteunt in die rol de zelforganiserende teams van Viisi. Tevens ontwierp hij mede het nieuwe belonings- en beoordelingsmodel dat naadloos aansluit op het People First uitgangspunt van Viisi.

Wat kunnen we leren van deze ‘Viisionair’ waarbij mensen centraal staan.

#017 Greet Prins, voorzitter van de Kamer van Koophandel: over vermenselijking

Jempi Moens in gesprek met Greet Prins

Hoe transformeer je een grote zorgorganisatie succesvol tot een toekomstbestendig bedrijf waar cliënten graag wonen en werken, verwanten zich welkom voelen en waar medewerkers met veel plezier werken? En hoe pas je als onderdeel van je strategische koers vermenselijking toe en zet je tegelijk in op technologische innovatie?

Jempi gaat met Greet Prins in gesprek. Greet is sinds 1 april voorzitter van de Kamer van Koophandel. Daarnaast is ze CDA-senator in de eerste kamer en lid van de Raad van Advies van CAK. Tevens  bekleedt zij diverse toezichthoudende functies. De afgelopen 12 jaar is zij werkzaam geweest bij een Philadelphia zorg als voorzitter van de Raad van Bestuur en heeft een toekomstbestendige organisatie achter gelaten. Een daadkrachtige en bevlogen Free Mind. Waar komt haar passie en drive vandaan en wat motiveert haar?

#016 Wim de Bundel tot 2020 directeur bij Delta Lloyd en Nationale-Nederlanden: over gas geven, doorzetten, niet opgeven en geven is leven

Jempi Moens in gesprek met Wim de Bundel

Zowel zakelijk als persoonlijk groeien, doorzetten niet opgeven en Geven is Leven, een optimistische reis naar goud en geluk en daarbij altijd verbinding aangaan en samenwerkingspartners opzoeken. En dit alles in een setting waar je het niet zo snel verwacht: de verzekeringssector.

Jempi gaat met Wim in gesprek over: gas geven, betekenis geven en hart en ziel geven. Wim was twaalf jaar directeur Marketing & Sales bij Delta Lloyd en Nationale-Nederlanden. Wim werkte altijd veel samen met topsporters en ontdekte gaandeweg de kracht van geven. Wat kunnen we leren van de optimistische reis naar goud en geluk van Wim?

#015 Willem van Duin bestuursvoorzitter en CEO van Achmea: de menselijke maat en de balans tussen de belangen van klanten en stakeholders?

Jempi Moens in gesprek met Willem van Duin

Hoe breng je de juiste balans aan tussen de menselijke maat en de belangen van klanten en stakeholders? Hoe creëer je een klimaat waarbij er ruimte is voor vermenselijking in een omgeving waar de focus ligt op controle en processen? Jempi Moens gaat in gesprek met Willem van Duin. Willem is sinds 2009 bestuursvoorzitter en CEO van Achmea. Willem gaat na 17 jaar Achmea in april 2021 met pensioen. Wat kunnen we leren van deze bevlogen en ervaren bestuurder?

#014 Dimitri Yocarini, CEO Olympia Uitzendbureau: de betekenis van werk centraal zetten

Jempi Moens in gesprek met Dimitri Yocarini

Als je de betekenis van je werk centraal zet, krijg je niet alleen persoonlijke voldoening, maar ook collectief welzijn. Hoe blijf je als een van de grootste arbeidsbemiddelaars in Nederland maatschappelijk betrokken en geef je betekenis aan werken? Jempi en Dimitri gaan in gesprek. Dimitri is ooit zelf begonnen als uitzendkracht vervolgens eigenaar geworden en staat nu aan het roer van een van de grootste niet beursgenoteerde uitzendbureaus in Nederland. Wat kunnen we leren van deze bevolgen en jonge ondernemer.

#013 Gabriël Anthonio, Hoogleraar Leiderschap, Organisaties en Duurzaamheid RUG, Partner bij de Galan Groep: menselijke waarden als uitgangspunt nemen voor organisatieverandering

Jempi Moens in gesprek met Gabriël Anthonio

Aan het roer staan van een organisatie waar gestuurd wordt op controle. Vermenselijking toepassen in een justitiële omgeving waar alles gefocust is op controle en wantrouwen. En hierbij menselijke waarden als uitgangspunt voor organisatieverandering. Als het in zo’n omgeving zou werken zou dit dan in het bedrijfsleven ook niet inpasbaar moeten zijn? Over dit onderwerp en meer spraken ze bij de eerste volle maan van dit jaar.

#012 Ad van Nieuwpoort, theoloog, predikant en publicist: over vermenselijking van organisaties

Jempi Moens in gesprek met Ad van Nieuwpoort, theoloog, predikant en publicist

Een terugblik op de ontwikkelingen in leiderschap van het turbulente afgelopen jaar en een vooruitblik naar het thema voor de nieuwe podcasts ‘Humanizing Business’.

Samen werken, echt contact, empathie en kwetsbaarheid. Worden we nou zo soft of is dit het nieuwe leiderschap en zijn deze thema’s van belang voor krachtige leiders? Jempi en Ad gaan met elkaar in gesprek over het nieuwe thema van de podcast  ‘Humanizing Business’ – vermenselijking van organisaties.

#011 Petra Stienen, Arabist en namens D66 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Jempi in gesprek met Petra Stienen, Arabist en namens D66 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Petra werkte als diplomate op Nederlandse ambassades en en trad regelmatig op als commentator in nieuwsprogramma’s. Ze is sinds 2015 namens D66 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en is expert diversiteit en inclusie.

Jempi gaat met Petra in gesprek over het creëren van je eigen droom, de moed hebben om je eigen pad te volgen en ook kwetsbaar durven te zijn. In hoeverre is er in onze maatschappij plaats voor natuurlijk gezag (charisma) en is leiderschap niet meer gebaseerd op machtsspel? Wat kunnen we van Petra leren vanuit de Arabische wereld?

# 010 Jaap Wassink Vice President & Country Director van Coca-Cola European partners Nederland: over de leiderschapsparadoxen

Jempi in gesprek met Jaap Wassink van Coca-Cola European partners Nederland

Jempi gaat met Jaap in gesprek over de leiderschapsparadoxen. Je focus optimaal verdelen over aandeelhouders belang op korte termijn enerzijds en purpose op lange termijn anderzijds bijvoorbeeld. Of maximaal presteren met dito druk én welzijn van je medewerkers. Hoe zorgt een leider van één van de meest beroemde merken ter wereld voor die balans?

#009 Tisha van Lammeren van T-Mobile Nederland: over vermenselijking: daadkrachtig sturen en tegelijkertijd in verbinding te blijven

Jempi Moens in gesprek met Tisha van Lammeren van T-Mobile Nederland

Tisha is Chief Commercial Officer en lid van de raad van bestuur van T-Mobile Nederland. Hoe is het om als vrouw in de top van organisaties te werken waar het nog steeds een mannenbolwerk is? En hoe zit het eigenlijk met de paradoxen: hoe kun je bijvoorbeeld daadkrachtig sturen en tegelijkertijd in verbinding blijven.

#008 Mark Blok van Heineken Nederland: leiderschap in een corporate organisatie

Jempi Moens met Mark Blok van Heineken Nederland

Leiderschap in een corporate organisatie en de rol van corporate communication. Hoe verbind je de purpose van een organisatie aan het gedrag van mensen en wat zijn de belangrijkste principes van samenwerking?

#007 Talitha Muusse: over haar inzichten met betrekking tot generaties

Jempi Moens met Talitha Muusse

Tegen welke vooroordelen en misverstanden lopen jonge professionals aan in samenwerking met andere generaties,  wat kunnen we leren van de jonge generatie? Over dit onderwerp en meer gaat deze Podcast. Jempi Moens in gesprek met Talitha Muusse, sociaal ondernemer, spreker en oprichter van vele jongereninitiatieven. Talitha is de drijvende kracht achter de Energieboot: de accelerator voor young professionals die duurzame energieprojecten ontwikkelen! Recent lanceerde zij de stichting Blikverruimers: het eerste opleidingsprogramma in Nederland voor Young Professionals die toezichthouder of commissaris willen worden.

Deze podcast is eerder opgenomen dan 8 april.

#006 Willemijn Verloop: over de impact van sociaal ondernemerschap

Jempi Moens met Willemijn Verloop

Is er een revolutie gaande? Maken idealistische en activistische ondernemers een einde aan de oude economie of slokken de multinationals deze wereldverbeteraars op? Over dit onderwerp en meer gaat deze Podcast, uitgezonden bij de nieuwe maan van 24 maart. Jempi Moens in gesprek met Willemijn Verloop, oprichter van Social Enterprise NL en Social Impact Ventures, over de impact van sociaal ondernemerschap.

Deze podcast is eerder opgenomen dan 24 maart.

#005 Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely: over het doorleven van een Purpose

Jempi Moens met Ynzo van Zanten

Bij veel bedrijven overheerst de drang naar controle, beheersing en (korte termijn) resultaat; purpose en duurzaamheid zijn leuk, interessant en door iedereen gewild, niemand is tegen. Is dit echt aan de orde of is er echt een verandering van het systeem gaande? En hoe krijg je de mensen in je organisatie in beweging? Over dit onderwerp en meer gaat deze Podcast bij de supermaan van 9 maart. Jempi Moens in gesprek met Ynzo van Zanten Choco Evangelist bij Tony’s Chocolonely.

#004 Jeroen Smit: over de dilemma's van leiders, duurzaamheid, purpose/betekenis of winstmaximalisatie en aandeelhoudersbelang

Jempi Moens met Jeroen Smit

De dilemma’s en struggles van leiders over de lange en korte termijn. Op de nieuwe maan van 23 februari gaat Jempi in gesprek met Jeroen Smit.

Gaan we voor duurzaamheid en purpose/betekenis versus aandeelhouderswaarde (maximalisatie van groei en winst), en ook: visionair voor de troepen uitlopen om de wereld te verbeteren en ondertussen elk kwartaal betere cijfers laten zien. Aanleiding is zijn magistrale en meeslepende werk over de ‘grote strijd’ van Unilever topman Paul Polman.

#003 Farid Tabarki: over de veranderende tijdgeest en transformatie

Farid Tabarki en Jempi Moens

Verdwijnen de vaste structuren en systemen in onze samenleving en is  verandering de enige constante?

Op de volle maan van zondag 9 februari gaat Jempi Moens in gesprek met Farid Tabarki van Studio Zeitgeist over de veranderende tijdgeest, de transformatie van de maatschappij en de economie.

#002 Guy van Liemt: over het rendement van geluk

Guy van Liemt en Jempi Moens

Zijn je medewerkers wel bevlogen aan het werk? En wat gebeurt er als je geluk niet benadert als een softe nice-to-have maar als een zeer impactvolle en interessante KPI.

Op de eerste nieuwe maan van 2020 gaat Jempi Moens  in gesprek met bedrijfseconoom Guy van Liemt over het rendement van geluk. Volgens voorspellingen kampt een kwart van de werknemers in Nederland in 2030 met burn-out klachten. Zijn er manieren om met stress en werkdruk om te gaan?

#001 Ad van Nieuwpoort: roeping en reflectie

Ad van Nieuwpoort en Jempi Moens

Neemt technologie ons leven over? EN wat is de noodzaak tot ‘meaningfull business’? Hoe kijkt een theoloog naar leiderschapsvraagstukken?

Op de eerste volle maan van 2020 gaat Jempi Moens  in gesprek met theoloog Ad van Nieuwpoort, over zingeving, het nut van reflectie en het stellen van hogere doelen, over de noodzaak tot ‘meaningful business’, maar ook een boeiende waarschuwing over technologie. Neemt het ons over? Hebben we het allemaal nog wel een beetje in de hand? Waar willen we naartoe?