Podcast: De tirannie van het nu

Podcast: De tirannie van het nu

JEMPI MOENS IN GESPREK MET IGNAAS DEVISCH

Veel organisaties en hun leiders hebben er dagelijks last van, maar ook breed maatschappelijk is het een belangrijk thema. In organisaties zien we de spagaat tussen lange- en kortetermijndenken, de neiging om alles te prioriteren. We weten dat dingen anders moeten of kunnen, maar de waan van de dag regeert.

Breed maatschappelijk benoemen we steeds meer dingen als een crisis in de hoop dat we iets snel kunnen oplossen, maar aan het echte langetermijndenken komen we niet zo vaak toe. Soms lijkt het alsof we vooral praten over thema’s als preventie, gezondheid duurzaamheid, klimaat, energie en diversiteit, maar er niet zoveel aan doen. En ook in de politiek gaat het vaak over de korte termijn…

Wat is er aan de hand? Zijn we te druk, zijn we een beetje lui of onverschillig geworden? Of speelt egocentrisme en eigenbelang een rol? Tijdens deze eerste volle maan-podcast van 2022 gaat Jempi  gaat met Ignaas in gesprek over ‘de tirannie van het nu’. Ignaas is professor filosofie & ethiek, auteur, keynote-spreker en een van onze vaste sprekers tijdens de LUNAR-programma’s.

 

Benieuwd naar alle LUNAR-podcasts? Ontdek ze hier en luister voortaan iedere volle maan via je favoriete kanaal.

Gerelateerd

5 min Elian

AI: het rendement van een mensgerichte aanpak

‘Uit onderzoek blijkt dat de grootste hindernis voor de implementatie van AI het niet begrijpen en het niet

Lees meer

5 min

Opgejaagde leiders en bedrijfskundige onzin

Het valt me steeds meer op dat de meeste leidinggevenden die ik ontmoet, haast hebben, ongeduldig zijn, de

Lees meer