“Het komt maar al te vaak voor dat rupsen vlinders worden en dan volhouden dat ze in hun jeugd kleine vlinders zijn geweest. Volwassenwording maakt leugenaars van ons allemaal.” – George Vaillant
Dinsdag 25 april was de eerste van de drie thema-avonden die we dit jaar organiseren met onze Community of Free Minds. Met een uiteenlopende groep van directeuren, bestuurders, leiders en ondernemers uit verschillende sectoren kwamen we bijeen om het te hebben over het eerste thema van dit jaar: het hebben en ontwikkelen van een groei mindset. Psycholoog en bestuurder Roel Verheul nam ons mee in zijn verhaal over het enorme veranderpotentieel van de mens naar aanleiding van zijn recent uitgekomen boek Homo Plasticus.
Roel ontrafelde verschillende mythes die bestaan over waarom de mens niet zou kunnen veranderen en bood aan de hand van voorbeelden een positiever alternatief: de mens kan wel veranderen. Je genen bepalen het startpunt, maar ons maximum potentieel is groot.
Wat in mij opkwam was een metafoor over een trap, ieder mens komt op een trede van deze trap te staan. Op welke trede je komt te staan, verschilt per persoon, en daarmee is het startpunt waarop wij als mensen het leven beginnen oneerlijk. Maar, ieder mens heeft de kracht om tenminste drie, vier, vijf treden omhoog te kunnen komen en wie hier actief mee bezig is nog veel meer. Als mensen onderschatten wij ons groeipotentieel volgens Roel. Ja, het beginpunt is misschien oneerlijk en de hoeveelheid individuele groeipotentie waarschijnlijk ook, maar twee dingen zijn zeker: iedereen heeft groeipotentie en deze is bij ons allen groter dan we vooraf inschatten. Een groot scala aan studies naar het gedrag van mensen, maar ook dat van dieren bevestigt deze hypothese en maken dat het verhaal van Roel coherent en op waarheid gebaseerd is. Bestuurders zouden er daarom goed aan doen zich voortdurend bezig te houden met het groeipotentieel van hun bedrijf of organisatie en eenieder die daarbinnen actief is.
De afgelopen decennia was er veel focus op de onveranderbaarheid van de mens. ‘Daar mag wel verandering in komen’, aldus Roel. De drang om te overleven en de drang om voort te planten zijn een van de weinige dingen die onveranderbaar zijn, verder zijn we zo flexibel als kameleons. Terwijl onze hosts Anneke en Els iedereen alvast voorzagen van een hapje, was er tijd om vragen te stellen.
Wat volgde was een geanimeerde discussie over hoe de Community of Free Minds dit veranderpotentieel meer tot uiting zou kunnen laten komen. Vele thema’s kwamen voorbij. De nieuwe generatie die met veel lawaai en ambitie, maar ook met onzekerheid, de werkvloer op komt. Uitdagingen in de duurzame energietransitie, personeelstekorten in veel sectoren, de mate waarin je jezelf meeneemt naar je werk, kansen en bedreigingen van globalisering en verschillende visies op groeipotentieel in verschillende werkculturen wereldwijd.
Wij zijn met LUNAR Institute en Fresh Forward blij een groep leiders – vrije geesten – te inspireren en zien deze bijeenkomsten als de katalysator die verandering binnen organisaties teweegbrengt. Want wanneer leiders het verlangen uitspreken vooruit te willen gaan door in beweging te zijn en te blijven, dan kan het niet anders dan dat de organisatie mee verandert. We zien zo een sneeuwbaleffect ontstaan. Verandering begint bij bewustwording en het is deze bewustwording die ons vrij maakt nieuwe keuzes te maken en andere wegen in te slaan.
De volgende themabijeenkomst met de Community of Free Minds vindt plaats op 13 juni en heeft als thema ‘het boeien en binden van medewerkers’. We hopen dan nog meer leiders met een groeimindset te mogen verwelkomen. Tot dan!
Hilversum, 4 mei 2023
Anika Smits, Componist