Business leaders op LUNAR Free Minds Dinner

Drie grote ronde tafels, turquoise borden, veelarmige kandelaren met flonkerende kaarsen. Tien business leaders schuiven aan in de volledig glazen serre van Herberg het Mandelahuisje, op een schiereilandje in het hart van Amsterdam. Beduusd door de stijlvolle setting en het spectaculaire uitzicht op de rivier ‘t IJ komen de eerste gesprekken rustig op gang.

 

Gastheer Ilco van der Linde, ook ‘Future Architect’ bij het LUNAR Institute, vertelt tijdens de amuses over de Ubuntu-filosofie van Nelson Mandela en hoe die op deze plek wordt gevoed en gevierd. Zo’n vier keer per jaar komen bij LUNAR betrokken business leaders hier bijeen voor de zogenaamde LUNAR Free Minds Dinners tijdens de volle maan. Daarmee pakt LUNAR door op een traditie die 250 jaar geleden is gestart door de Lunar Society.

 

Lunar Society

Bij volle maan werden toen maandelijks wetenschappers, uitvinders, kunstenaars en businessmen bijeengebracht in Birmingham voor baanbrekende brainstorms. Illustere personen als Darwin, Wedgwood en James Watt legden daar de basis voor de industriële revolutie. Maar terwijl de Free Minds van toen hun heil zochten in vergaande automatisering, fabrieken en ultra efficiënte processen (inclusief de beroemde en beruchte lopende band), zijn de vrije geesten van nu juist op zoek naar meer menselijkheid (humanification) en (social) impact. LUNAR-founder Jempi Moens vertelt tijdens het Italiaanse voorgerecht over de LUNAR programma’s en licht toe hoe het LUNAR Institute juist die thema’s voorop stelt. En het werken vanuit verlangen. Times are changing. En dat is maar goed ook.

 

Jeanine Holscher, CEO Blokker

Bij het hoofdgerecht spreekt onze hoofdgast van vanavond: Jeanine Holscher, de CEO van Blokker. Ze vertelt over haar carrière in de retail en de keuzes die ze heeft gemaakt. De grote uitdagingen van Blokker passeren de revue, juist ook in deze tijden met corona, maar ook hoe het bedrijf met een sneltreinvaart uit een dal omhoog schiet. En ook heel belangrijk: hoe de trots van de werknemers terugkeert, zo mooi! Ze vertelt over de aankomende beursgang en hoe dan toch bepaalde tradities en familiewaardes kunnen worden bewaakt. En ze vertelt over initiatieven om te verduurzamen en of ze daar nu al wel of niet mee naar buiten zou kunnen.

 

Kwetsbaar opstellen

Want zo is het ook bij deze diners; er worden niet alleen successen en geleerde lessen gedeeld, ook de moeilijkere zaken komen langs, omdat iedereen zich kwetsbaar durft op te stellen. En de gasten maken allemaal transities mee, persoonlijk en met hun bedrijf. Dat is waarom de gasten bij eerdere sessies ook ademloos luisterden naar bijvoorbeeld voormalig Minister-President Jan Peter Balkenende, nu Senior Advisor bij Ernst & Young en professor bij de Erasmus Universiteit. Of naar Duncan Stutterheim, de man achter alle beroemde dance-events en nu ook de ADAM-toren en het Westergasfabriek-terrein, met vele culturele missies.

 

Poëtisch optreden van Qeaux Qeaux Joans

De zon gaat onder, de maan komt op. Tijdens de LUNAR Free Minds Dinners is dat het moment waarop bekende solo-artiesten een poëtisch en persoonlijk optreden verzorgen, dit keer Qeaux Qeaux Joans. Haar mooie stem; kippenvel. Ook deze avond werd er eentje om niet snel te vergeten.

 

 

 

Amsterdam, 4 juni 2021

 

 

Gerelateerd

5 min Elian

AI: het rendement van een mensgerichte aanpak

‘Uit onderzoek blijkt dat de grootste hindernis voor de implementatie van AI het niet begrijpen en het niet

Lees meer

5 min

Opgejaagde leiders en bedrijfskundige onzin

Het valt me steeds meer op dat de meeste leidinggevenden die ik ontmoet, haast hebben, ongeduldig zijn, de

Lees meer