NORMEN EN WAARDEN

in een veranderende maatschappij

NORMEN EN WAARDEN

Mag je nog wel zeggen wat je denkt? Of je uitspreken over je waarden? Het antwoord is onduidelijk. Soms mag het wel en soms juist helemaal niet. Zo kreeg Sylvana Simons veel kritiek toen zij een paar weken geleden uit frustratie haar middelvinger opstak naar Joost Eerdmans in een verhit debat over het conflict in Israël/Palestina. Van haar eigen achterban kreeg ze juist veel lof dat ze zich duidelijk uitsprak. Maar ook in de voetbalwereld is het onrustig. Wedstrijden gaan niet meer enkel over voetbal maar worden als podium gebruikt om een statement te maken. Zo dragen veel voetballers van eredivisieclub Elstar een regenboogshirt om de LHBTIQ+ gemeenschap te supporten. Op een paar spelers na, die vanwege hun waarden de shirts weigeren aan te trekken. De consequentie? De vier spelers worden uit de selectie gezet.

 

Normen en waarden in een veranderende maatschappij
De middelvinger van Sylvana Simons en de regenboogshirts van Elstar zijn geen op zichzelf staande voorbeelden. De afgelopen jaren zijn mensen, bedrijven en organisaties zich feller uit gaan spreken over hun waarden. Dit komt deels doordat er, in een toenemende onzekere wereld, behoefte is aan duidelijkheid en transparantie. We verlangen van Tech-giganten dat ze zich verantwoorden over het gebruik van persoonlijke data.

Een andere reden is dat mensen meer begaan zijn met wat er speelt, én hier ook wat mee willen doen. De Black Lives Matter-, Me Too-, en klimaatprotesten zijn hier een sprekend voorbeeld van. Dit is echt wel anders dan tien jaar geleden. Niet dat er toen geen racisme, seksisme of klimaatverandering plaatsvond, we waren er simpelweg niet zoveel mee bezig.

Dat waarden nu wel ineens belangrijk zijn, verklaren wij door ons Futurise®-trendmodel in te zetten. Plots zien we dat deze ontwikkeling simpelweg een uiting is van de veranderende tijdsgeest en dat het niet de eerste keer is dat duidelijke waarden belangrijker zijn. Menselijk gedrag volgt namelijk een cyclisch patroon, zo is de tijdsgeest van vandaag te vergelijken met de jaren 70 uit de vorige eeuw. Inzicht in dit cyclische patroon kan een heleboel huidige trends en ontwikkelingen verklaren. Maar het mooiste is dat het ons ook in staat stelt iets over de toekomst te zeggen.

 

Implicaties voor bedrijfsleven
Bedrijven en organisaties die inzicht hebben in de tijdsgeest, zijn beter voorbereid op de toekomst; dat is waar wij voor staan bij Futurise. Om de ontwikkelingen op het gebied van veranderende waarden te begrijpen hebben we een uitgebreid report geschreven dat je hier kunt downloaden. Het report hebben we niet alleen geschreven, maar samen met ons Global Connectors Network. We zijn verbonden met alle delen van de wereld en hebben een aantal inspirerende en relevante cases uitgezocht die interessant zijn voor bedrijven. Lees het zeker door, laat je inspireren door de cases uit Singapore, Australië, Finland en meer!

 

Meer weten?
Heb je naar aanleiding van het report vragen, opmerkingen of wil je meer over Futurise® weten? Dat kan! We gaan graag met je in gesprek over hoe wij onze kennis kunnen inzetten om het bedrijf of de organisatie waar je werkt futureproof te maken. Heb je een contact in het buitenland die graag wil aansluiten bij het Global Connectors Network? Stuur dan ook zeker een berichtje. Dit kan het beste naar anika@freshforward.com of niels@freshforward.com.

 

 

Gerelateerd

5 min

Zuurstof voor jouw organisatie

Al meer dan 30 jaar mag ik, samen met mijn bevlogen collega’s, organisaties en merken helpen om te

Lees meer

5 min Barbara

Ethiek in leiderschap

“Vroeger was alles beter” Was vroeger echt alles beter of keken we anders en hanteerden we een ander

Lees meer