8 pijlers van bloeiend leiderschap

8 pijlers van bloeiend leiderschap

We leven in een vloeibare samenleving waarin bijna alles tegelijk en permanent blijft veranderen. De structuren en systemen waarmee we grip en controle houden op organisaties blijken niet meer te voldoen. Met rationeel management by control redden we het kennelijk niet meer. De zoektocht naar nieuwe oplossingen brengt leiders bij invalshoeken als ‘de betekeniseconomie’, ‘omdenken’ (Berthold Gunster), ‘verdraaide organisaties’ en ‘terug naar de bedoeling’ (Wouter Hart) en ‘reinventing organizations’ (Frederic Laloux). Of organisaties gaan aan de slag met organizational agility. In beide gevallen is de intentie om meer mensgericht, flexibel en minder mechanisch te werken.

In mijn ogen staan we nog maar aan het begin van deze revolutie of kantelpunt in ons denken en handelen over organisaties. Na 250 jaar mechanisering van organisaties gaan we op zoek naar vermenselijking. Mijn belangrijkste zorg hierbij – en daarmee ook advies aan leiders – is om ervoor te zorgen dat de invoering hiervan intrinsiek en doorleefd is. In de praktijk zie ik dat dit meestal niet zo is: het beheersingsprincipe (gaan op overtuiging en kracht, in control zijn, implementeren, de businesscase) blijft het leidende principe in menige boardroom en organisatie.

Nieuwe inzichten over het leiderschap dat nodig is

De vele gesprekken met leiders, de podcasts, maar ook het begeleiden van vele directieteams en organisaties in deze transformatie heeft ons gebracht bij nieuwe inzichten over het leiderschap dat hierbij wenselijk en nodig is. Ik noem het bloeiend leiderschap, mede geïnspireerd door mijn voorbeeld, Martin Seligman (grondlegger van de positieve psychologie).

Benieuwd naar de 8 ingrediënten van bloeiend leiderschap? Vul dan hieronder je gegevens in, dan ontvang je van ons direct de whitepaper van Jempi Moens, founder van LUNAR Institute.

 

Vul hier je gegevens in om het paper te kunnen downloaden.

 

Gerelateerd

5 min Anika

Communitybijeenkomst: Boeien en binden van medewerkers: pijnlijke achilleshiel?

“Vriendschap is een duurzame verhouding van wederkerige welwillendheid tussen mensen die elkaar vertrouwen en voldoende gelijk geïnteresseerd zijn

Lees meer

5 min

Doelgericht in beweging komen en blijven

Dit jaar onthullen we de vijf sleutels van gedragsverandering (Behavioural Change Keys). Afgelopen maart behandelden we de sleutel:

Lees meer